Pieter Beyaert

Terug naar overzicht

Pieter Beyaert over de relatief onbekende activitieiten van het “Services” team

Pieter Beyaert Bombardier Transportation Belgium BruggeBombardier Transportation is voornamelijk gekend voor de ontwikkeling en bouw van nieuwe spoorvoertuigen. Minder geweten bij het grote publiek is dat wij ook een ruim gamma aan diensten aanbieden. Daarom ben ik bijzonder blij hier ons ‘Services’ verhaal te kunnen brengen. Al ruim 3 jaar leid ik het Benelux team dat instaat voor het onderhoud van rijtuigen, het beheer van wisselstukken en de renovatie of reparatie van voertuigen.

Ons team van ruim 30 medewerkers is gestructureerd in drie afdelingen: ‘Fleet Maintenance’ (FM), ‘Asset Life Management’ (ALM) en ‘Parts and Components Overhaul and Repair’ (Parts & CRO).

Onze Fleet Management medewerkers staan in voor het onderhoud van de Bombardier TRAXX locomotieven van de NMBS, de Nederlandse Spoorwegen en EuroCargoRail. Daarnaast zijn zij verantwoordelijk voor het onderhoud van de FLEXITY trams in Brussel, een vloot van maar liefst 220 voertuigen.

Onze teams werken in de depots van de klant, wat maakt dat ikzelf heel vaak onderweg ben om op die manier een vinger aan de pols te houden over wat bij de klant reilt en zeilt.

Bombardier Transportation Belgium Brugge teamfoto STIB

Het ALM team renoveert rijtuigen met de bedoeling deze op te frissen en een verlengde levensduur te geven. Een baanbrekend project op de Belgische markt waar we heel trots op zijn, is de modernisatie van de vorige generatie dubbeldekstreinen (type M5) in samenwerking met de NMBS. Dit was de eerste maal dat we als constructeur door de NMBS betrokken werden bij een vernieuwingsproject. Recent heeft ook De Lijn ons de opdracht toevertrouwd om de Kusttrams van een structurele revisie te voorzien om hun levensduur met nog eens 10 jaar te verlengen. Eerder hebben we onze competenties reeds kunnen bewijzen bij het herstellen van trams die bij een ongeval waren betrokken. Onze klant was bijzonder onder de indruk van de snelheid waarmee we deze rijtuigen terug operationeel konden maken.

 

Bombardier Transportation Belgium Brugge teamfoto SNCBVoor alle vragen met betrekking tot wisselstukken of het reviseren van onderdelen (zoals bijvoorbeeld tandwielkasten) zoeken de mensen van Parts & CRO de beste oplossing voor onze klanten binnen de Benelux. Zo leveren wij onderdelen voor de I11, AM96 en Dubbeldek M6-rijtuigen aan de NMBS en onderdelen voor de FLEXITY trams aan de Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel. Op de Nederlandse markt voorzien wij onder andere wisselstukken voor de VIRM dubbeldekstreinen aan Nedtrain.

Ik vind de Services markt bijzonder boeiend omdat je zeer flexibel moet kunnen inspelen op de meest diverse vragen van klanten. De nauwe samenwerking met en bij de klant zorgt voor een permanente uitwisseling van Bombardier Transportation Belgium Brugge teamfoto Bruggeervaringen en kennis wat enorm verrijkend is voor alle collega’s.