Luc De Coen

Terug naar overzicht

Luc De Coen biedt inzicht in het brein van de trein

Bombardier Transportation Belgium Brugge De Coen Luc

Ik ben 30 jaar geleden begonnen bij Bombardier in Brugge. Ik werkte daar met drie andere collega’s in de cel “Advanced  Systems”, een kenniscel voor elektronica, die kort daarvoor was opgericht.

Het project van de Shuttle treinen voor de kanaaltunnel was mijn eerste grote project. Hier was ik verantwoordelijk voor het TMS (Train Management System). Als mensen mij vragen wat dat inhoudt, antwoord ik: “Het is als het ware het brein van de trein”. De elektronica bestuurt en bewaakt de verschillende systemen zoals de deuren en de airconditioning en geeft de treinstatus aan de bestuurder en routeïnformatie aan de passagiers. Ook meer en meer is er internet aan boord voor de reizigers.

Mijn trotste moment in mijn carrière was toen de Shuttle treinverbinding geopend werd, in aanwezigheid van toenmalige president François Mitterand en koningin Elisabeth. Op dat moment zat ik bij de bestuurder in de cabine van de trein!

In de jaren daarna ben ik verantwoordelijk geweest voor de elektronica / TMS van verschillende projecten: ons internationale dubbeldek platform, de Virgin en Meridian treinen voor Engeland en uiteindelijk een bijzonder groot project: de AGC treinen voor de Franse spoorwegen, één van de grootste orders in de geschiedenis van Bombardier, met 700 treinen. In die periode werkte ik voornamelijk vanuit onze site in Crespin, Frankrijk.

Bombardier Transportation Belgium Brugge ORBIFLODrie jaar geleden heb ik een sprong in mijn carrière gemaakt en ben ik een nieuwe uitdaging aangegaan binnen onze afdeling PPC (Propulsion & Controls), waar de aandrijftechniek en de TMS van onze treinen ontwikkeld wordt. Ik heb daar als het ware de brug gelegd tussen de technologisch gedreven mensen die de producten ontwikkelden en onze eindklanten.

Sinds een maand heb ik een nieuwe job, namelijk “Chief Architect”. Dat houdt in dat ik ervoor verantwoordelijk ben, dat op alle projecten wereldwijd, de juiste elektronica op de juiste manier gebruikt wordt. Zo heb ik een zicht op al onze projecten op de vijf continenten, zoals de metro’s in San Francisco, New York, Montreal en Stockholm, maar ook treinen voor Australië. Sinds een zestal maanden geef ik ook advies aan onze teams die werken aan de offerte in het kader van de aanbesteding van de NMBS voor nieuwe dubbeldekstreinen. Zo verzekeren we dat op dit project de juiste technologieën gebruikt worden.

Ik heb aan heel wat innovaties meegewerkt en heb ondertussen een tiental patenten op mijn naam. Een bijzonder innovatief project, waarvan ik 10 jaar geleden het initiatief heb genomen, is ORBIFLO, een communicatiesysteem tussen de trein en de uitrusting naast her spoor en het service center. Het is ondertussen uitgegroeid tot een overtuigende technologie, die bij klanten wereldwijd wordt ingezet. Een andere innovatie was toen we voor het eerst een GSM verbinding op de Virgin treinen in Engeland installeerden. Op deze treinen worden de namen van de passagiers automatisch op de stoelen weergegeven wanneer zij op internet een zitplaats boeken. Innovatief denken zit me echt in het bloed. Kun je je voorstellen dat ik 26 jaar geleden voor gek werd verklaard toen ik voorstelde touch screens te gebruiken
in treinen!

In de toekomst zie ik ook nog veel veranderen en verbeteren. Zo kunnen we treinen nog veel energievriendelijker maken, niet
alleen door minder energie te verbruiken, maar ook door meer energie op te slaan. Ook de communicatie tussen treinen kan
anders en beter, zodat ze minder hoeven te remmen. Ook denk ik dat in de toekomst meer zal worden gecoördineerd vanuit
het service center. In geval van een panne, bijvoorbeeld, kan het service center direct toegang hebben tot de data van de trein om
oplossingen aan het treinpersoneel door te geven.