Bombardier-Alstom Consortium zal tot 1.362 Dubbeldeksrijtuigen Leveren aan de NMBS

Terug naar overzicht
  • Dankzij nieuw contract zal de NMBS een totaal van 145.000 bijkomende zitplaatsen kunnen aanbieden aan haar passagiers
  • Eerste vaste bestelling omvat 445 M7 dubbeldeksrijtuigen

WEB-M7-Bafo-NoorderkempenHet consortium Bombardier Transportation-Alstom ondertekende op 18 december 2015 met de NMBS een raamovereenkomst voor de levering van maximum 1.362 M7 dubbeldeksrijtuigen. De totale order bedraagt ongeveer 3.3 miljard euro ($3.6 miljard US). Bombardiers deel is ongeveer 2.1 miljard euro ($2.3 miljard US) waard, terwijl dat van Alstom neerkomt op 1.2 miljard euro ($1.3 miljard US).

De eerste vaste bestelling die vandaag ondertekend werd behelst het ontwerp en de bouw van 445 rijtuigen. De waarde van dit contract bedraagt ongeveer 1.3 miljard euro ($1.4 miljard US). Bombardiers deel bedraagt zo’n 787 miljoen euro ($853 miljoen US), terwijl Alstoms deel ongeveer 471 miljoen euro ($511 miljoen US) waard is. De leveringen voor deze eerste bestelling zal plaatsvinden tussen september 2018 en 2021. Het raamcontract omvat ook opties voor een maximum van 917 bijkomende rijtuigen.

Bombardiers site in Brugge zal 65 multifunctionele stuurpostrijtuigen leveren en 290 niet-gemotoriseerde rijtuigen. Alstom zal 90 gemotoriseerde koprijtuigen ontwerpen en produceren in haar site van Valenciennes (Frankrijk) met de ondersteuning van haar competentiecentra op vlak van elektriciteit en signalisatie in Charleroi. Alstom zal ook het ETCS niveau 2 systeem ontwikkelen en produceren voor de volledige vloot.